Mee bandung ni nak buat nanti untuk che usop. tp next week ler.
Bahan-bahan
* 1 peket mee kuning
* 4-6 ekor udang basah
* 1-2 ekor sotong potong ring - jika suka.
* 50g udang kering ( blend )
* 1/2 biji bwg besar
* 3 ulas bwg putih
* 5 tangkai cili kering- leh tmbh jika nk pedas
* suku cwn kacang tanah goreng (tumbuk/blend) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering utk memekatkan kuah.
* telur (ikut bilangan bape owang nk makan)
* sawi
* tauhu goreng.
* bawang goreng
* Hirisan cili merah
* Air rebusan daging
* Gula
* Garam
* hirisan daging
* limau kasturi / limau nipis
Cara-cara
1. Celur mee kuning
2. Blend bwg besar,bwg putih,cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak.
3. Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air rebusan daging,kacang dan udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.*rasa mee bandung manis2 pedas.
4. Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang).. Akhir skali masukkan sawi.
5. Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan....
No comments:
Post a Comment